10 helmikuuta 2021

Ajatuksiani erityisherkän lapsen kanssa toimimisesta

Jos jokin näistä resonoi, niin käytä sitä. Aina ja kaikessa kuuntele sydäntäsi ja ota itsellesi vain se mikä tuntuu oikealta.

Jäsenen blogikirjoitus:

1. Erityisherkkää lasta ei tarvitse opettaa ottamaan muita huomioon, hän syntyy sen taidon kanssa.

Jos joku pyytää, hän antaa iloisesti pois lelunsa, ruokansa ja vaatteensa, Opeta hänet sen sijaan ottamaan itsensä huomioon ja tekemään vain asioita, jotka hän itse kokee oikeiksi.Toimi itse mallina ja seuraa sydäntäsi, älä sitä miten kaikki muut tekevät. Jos sydämesi neuvoo toimimaan lapsen kanssa tavallisesta poikkeavalla tavalla kuuntele sitä ja toimi sen mukaan. Sinä olet itsesi ja lapsesi paras asiantuntija.
 


Muista että kukaan ei ole syntynyt tänne ollakseen mahdollisimman vähän vaivaksi. Ole vain vaivaksi ja tee maailmasta parempi paikka lapsellesi, itsellesi ja muillekin. Se että jokin on yleinen käytäntö, ei automaattisesti tarkoita sitä, että se olisi paras tapa varsinkaan kaikille. On ok muuttaa mielensä ja vaihtaa suunnitelmaa. On ok kokeilla jotain ja huomata ettei se toimi.


2. Kun pieni lapsesi alkaa tutkimaan maailmaa kontaten, kävellen, juosten, maistaen ja koskien anna hänen tehdä niin aina kuin suinkin mahdollista.Varmista vain että hän on turvassa. Hän ottaa maailmaa ja kehoaan haltuunsa ja nauttii niistä. Myöhemmin hän tekee asioita tässä iässä opituilla taidoilla, voimilla ja itseluottamuksella.


3. Huolehdi että lapsi ei elä jatkuvassa ylikuormituksessa. Pitäkää tarvittaessa ylimääräinen lomapäivä koulusta tai päiväkodista. Huolehdi että lapsella on tarpeeksi aikaa olla rauhassa, niin että hän saa latautua ja kuulla itsensä ja omat tarpeensa. Tee sama myös itsellesi. Jos elämäntilanne on jatkuvasti liian kuormittava, muuta sitä. Minä uskon, että kun lapsi saa kasvaa rauhassa omaan tahtiinsa hänestä kasvaa vahva. Ensin siis lapselle pieni kodinpiiri, omaan tahtiin nukkuminen jne. jossa hän voi kokea olonsa turvalliseksi ja jossa hänen hermostonsa lepää.
Näin hänen hermostonsa saa kasvaa vahvaksi. Ja sitten piiri laajenee lapsen tahtiin. Lasta ei tarvitse hoputtaa kasvamaan, koska se kasvu tapahtuu oikeaan aikaan ihan itsestään. Kasvun edellytys on se että kokee olonsa turvalliseksi ja rakastetuksi, ja saa riittävästi lepoa.
 

4. Herkkään lapseen vaikuttaa aikuisen hermoston tila. Huolehdi siis itsestäsi ja siitä että sinun asenteesi elämään on iloinen ja kiitollinen. Huolehdi omasta voimaantumisestasi, koska siten annat lapsellesi mallin.


5. Muistakaa nauru, hassuttelu ja fyysinen läheisyys.
 

6. Jokainen koira, kissa ja pikkulapsi tietää että elämä on ihanaa ja ihmeellistä.

 - Muistakaa se taas.


7. Älä laita omia pelkojasi ja uskomuksiasi lapsesi kannettavaksi  Herkkä lapsi skannaa muutenkin vaaroja ympäristöstään ja on varovainen. Älä siksi ylenmäärin korosta vaaroja (esim. sitä että vesi on vaarallista ja sinne voi hukkua.) Lapsi voi mennä täysin lukkoon ja jättää koko asian tekemättä. Siksi anna lapsen ottaa esim. se vesielementti haltuunsa omassa tahdissaan ja iloisessa tunnelmassa. Ole valppaana ja lähellä auttamaan jos tarvitsee. 

Esimerkki: Lapseni kompastui pienenä vedessä ja vajosi pinnan alle. Nostin hänet välittömästi ylös sieltä ja hän jatkoi leikkejään vedessä huomaamatta tilannetta. Sanoin hänelle: Huomasitko mitä äsken tapahtui. Sinä kävit veden alla ja osasit hienosti pitää suun kiinni siellä. Tuolla lailla sukelletaan. Lapseni iloitsi uudesta taidostaan ja oppi sukeltamaan.Toinen lapsi, pikkupoika, valutti hiekkaa käsistään veteen sen näköisenä, että hänellä oli siinä koko universumin ihmeet. Hän ei kaivannut mitään rajumpaa vedellä leikkimistä, koska hänellä oli kaikki siinä hiekassa.


8. Kun lapsesi myöhemminkin osoittaa halua tehdä jotain, pyri aina sanomaan kyllä, sanan ei sijaan. (Voit kyllä sanoa kuinka ylös kuuseen saa kiivetä ekalla kerralla.) Tällä tavoin lapsesi oppii seuraamaan iloaan, sisäistä ohjaustaan. Hän oppii uusia taitoa ja elää flowssa, jossa hän taas seuraavana päivänä seuraa uudelleen sitä, mitä hänen sisimpänsä silloin ohjaa häntä tekemään. Ja hänestä hyvin todennäköisesti ei kasva nuorta, jota ei huvita mitään ja joka ei yhtään tiedä mitä haluaisi tehdä. Koska hänen iloaan tehdä ja hänen sisimmästään nousseita virikkeitä ei ole painettu alas jatkuvalla ei-sanalla.Jos lapsi rakastaa piirtää, kanna kaupasta erilaisia papereita ja kyniä niin paljon kuin hän tarvitsee.
 

9. Puhu hänen kanssaan, ole läsnä, nauti yhdessä olemisesta.

Haastavista tilanteista selviäminen on ihan erilaista, kun ei tarvitse tehdä sitä yksin, vaan lapsella on läheinen ihminen joka rakastaa, ja on hänen tukenaan. Keskusteluilla voit lisäksi auttaa lasta ymmärtämään itseään, maailmaa ja syitä muiden ihmisten toimintaan. Voit auttaa lasta ymmärtämään tunteitaan ja huomaamaan miltä tunteent ja “gut feeling” tuntuvat hänen kehossaan.


10. Opeta lapsellesi että elämässä tärkeintä on olla oma itsensä, seurata sydäntään ja iloita ja nauttia elämästä. Läsnäolon taito ja taito nauttia yhdessä olemisesta rakkaidensa kanssa ovat taitoja jotka tekevät hyvän elämän.Herkkistä ei tarvitse opettaa ottamaan asioita vakavasti, tekemään parhaansa tai olemaanperfektionisti. Nuo ensinmainitut asiat tasapainottavat hänen luontaista taipumustaan suorittamiseen. Loistavan koulumenestyksen sijaan kehu hänen kykyään nauttia hetkestä, hänen kykyään kuunnella itseään ja seurata intuitiotaan. Niitä kykyjä hän tarvitse kaikkein eniten ja ne ovat kykyjä joilla elämästä tulee parasta mahdollista, ja hän tulee tekemään asioita jotka oikeasti innostavat häntä.  

Silloin kun luonnostaan herkkä, tietoinen ja muut huomioiva lapsi saa lisäksi kasvaa vahvaksi ja itsensä huomioivaksi, hänellä on hyvät valmiudet elää elämäänsä ja luoda maailmasta parempi paikka.
 

Tässä minun kokemukseni mukaan keinoja, jotka voimaannuttavat ja tasapainottavat erityisherkkää lasta joka on luonnostaan kiltti, muut huomioon ottava, empaattinen, täydellisyyteen pyrkivä ja usein myös omasta kannastaan ja tarpeistaan periksiantava.
Ja tietysti ja ennen kaikkea näe, kuule ja ymmärrä lastasi. Näe, mikä upea tyyppi hän on ja luota ja usko häneen. Nauti siitä, että saat tukea hänen kasvuaan ja katsoa kun hän luo itselleen oman näköistään polkua, millainen se sitten onkaan, ja ottaa taitojaan ja kykyjään haltuunsa.


Minun lapseni antoi pienenä minulle neuvon miten haluaa itseään lohdutettavan. Hän sanoi: 'Sano kyllä me selvitään'. Se tarkoittaa, että minä uskon häneen ja hänen ei tarvitse selvitä yksin. Me olemme tässä yhdessä ja hänellä on aina minun tukeni.


Suosittelen lukemiseksi Elaine Aronin kirjaa Erityisherkkä lapsi.

Muita hyviä kirjoja on mm. Judith Orloffin kirjat Empath's Survival Guide ja Thriving as Empath.

Anita Moorjanin kirjat.




Susanna Sihto


(Kuva:Pixabay)

7 kommenttia:

  1. Hei, hyvä teksti ja hienoja huomioita erityisherkän lapsen kanssa toimimisesta. Olen itsekin ollut erityisherkkä lapsi, ja minut kasvatettiin laittamaan muut ihmiset aina edelleni ja huomioimaan muut oman itseni kustannuksella. Nyt yritän jälleen aikuisena kasvaa itseäni kohti ja antaa myös itselleni arvon muiden joukossa. Nykyisin työskentelen myös lasten ja nuorten parissa ja erityisherkkiä lapsia tulee silloin tällöin vastaan. Yritän tukea heitä ja heidän ympäristöään hyväksymään herkkyyden… tehtävä on haasteellinen! Mutta kuten tekstissäsi sanot: Yhdessä me selvitään 😊

    VastaaPoista
  2. Kiitos, tämä oli aivan loistava tietopläjäys! :)

    VastaaPoista
  3. Kiitos paljon teksistäsi. Se oli ihana lukea varsinkin juuri tähän hetkeen. Vappu juhlittiin ystävien kanssa meillä kotona ja erityisherkkä lapseni koki päivän todella kuormittavana. Itse äitinä tiedän miten pitäisi toimia, mutta juhlaa laittaessa ei koko ajan ehdi olla paikalla. Vaikeinta minulla on antaa näissä tilanteissa armoa itselleni. Tunnistamme lapsemme tarpeet mieheni kanssa, mutta tällaisina päivinä ne pääsevät joskus yllättämään. Ihana näin illalla oli lukea kirjoituksesi ja huomata miten paljon kuitenkin hyvää muina päivinä teemme. Tästä päivästä selvittiin. Huomenna otamme aikaa ja tilaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo. Tosi tärkeää nähdä itsensä yhtä upeana tyyppinä kuin se lapsikin on, ja kohdella itseä yhtä hyvin ja rakkaudella. <3

      Poista
  4. Kiitos tästä tekstistä, todella hyvä kirjoitus! Erityisherkkien poikien äitinä suosittelen asiasta kiinnostuneille myös Ted Zeffin kirjaa "The Strong Sensitive Boy".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiva kuulla! Loistava nimi kirjalla! <3

      Poista